XVII. MTDK - 2016 Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia

Program

A honlapon megjelent a konferencia programja, PDF változatban letölthető innen.

Határidő változás

Kedves érdeklődők!

A XVII. Műszaki TDK jelentkezési határideje módosult.
A VÉGSŐ JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ ÍGY: április 27. 20:00 óra. Ezen időpont után beérkezett jelentkezések érvénytelenek.
A DOLGOZATOK VÉGSŐ FELTÖLTÉSI HATÁRIDEJE PEDIG: május 3.

Fontos: Kedves jelentkezők! Arra szeretnénk kérni titeket, hogy a honlapon való jelentkezés után, töltsétek le az itt letölthető jelentkezési lapot és küldjétek el a következő e-mail címre: tdk@tmd.ro . Csak ezzel együtt lesz érvényes a jelentkezésetek.


 Fontos időpontok, XVII. MTDK

  • Jelentkezés és kivonat feltöltése: 2016. április 25.
  • Dolgozat feltöltése: : 2016. április 29.
  • Konferencia: 2016 május 13-15.

Helyszín:  Temesvár, Temesvári Műszaki Egyetem, Villamosmérnöki és Energetika Kar

A rendezvény plakátja letölthető innen.

 


A konferenciáról

A TDK célja, hogy lehetőséget nyújtson a műszaki tanulmányaikat végző magyar diákok önálló kutatási, illetve fejlesztési munkáinak bemutatására elismert professzorok előtt, akik értékelik a bemutatott dolgozatokat és a továbbiakban mentor szerepet is betölthetnek. Így a rendezvény a választott szakterületeknek az egyetemi alapkézésnél magasabb, tudományos igényű művelését segíti elő.

A TDK a fiatal kutatógeneráció kinevelésének felettéb fontos állomása. Ez egy olyan tudományos fórum, amely felméri a kárpát-medencei, magyar ifjúsági kezdeményezőkészség és kutatómunka helyzetét, területeit, eredményét és főképp perspektíváit: kik lesznek és milyen szakterületen fognak dolgozni évszázadunk magyar kutatói, tudósai? Egy ilyen szintű diákköri konferencia lehetőséget teremt arra, hogy a műszaki érdeklődésű magyar diákok bemutassák az eddig elért eredményeiket, tanulhassanak egymástól, mindemellett megmérettessenek egymás között és neves szakemberek előtt.

Gyakorlati célunk az, hogy szorosabbá tegyük az ifjú kutatók és szakemberek kapcsolattartását, valamint, hogy a fiatal magyar kutatók számára kaput biztosítsunk a nemzetközi tudományos élet felé. Ugyanakkor prioritásként kezeljük, hogy a szakmailag fejlődni kívánó magyar diákok lehetőséget kapjanak arra, hogy műszaki tudásuk legjavát bemutassák.

Azok számára is hasznos lehet a konferencia, akik mint közönség vesznek részt az előadásokon, új perspektívák megismerésének reményében.

A részvételi arány, a dolgozatok színvonala, a tanárok érdeklődése már az első TDK alkalmával bebízonyította, hogy igény van egy ilyen jellegű rendezvényre. A műszaki TDK magyar nyelvű szakmai rendezvény. Fontos ezt hangsúlyozni, mivel az Erdélyben tanuló magyar diákok nagy része nem tanulja a szakmáját az anyanyelvén. Ez fokozottan érvényes a műszaki felsőoktatásra, így a diákok nagy része nem ismeri a magyar szaknyelvet. A Temesvári Magyar Diákszervezet által megrendezett TDK lehetőséget kínál a magyar szaknyelv elsajátítására és gyakorlására. A konferencián elért eredmények nagy mértékben elősegítik a résztvevők karreierlehetőségeinek bővítését is.

A rendezvény keretén belül a dolgozatok bemutatása, valamint elbírálása mellett sor kerül a várossal való megismerkedésre, szórakoztató-ismerkedő programok szervezésére. A három napos rendezvény ünnepélyes eredményhírdetéssel és a résztvevők díjazásával zárul.